1. Exista diferente la recrutare intre candidatii absolventi de MBA si ceilalti executivi?
Daca iei in calcul doar 2 dintre criteriile mari de selectie (dar mai sunt si altele), pentru un proaspat absolvent studiile conteaza in proportie de 95% iar experienta 5%. In cazul recrutarii unui manager pentru o pozitie de top, unde vorbim de varste de 40+ ani, procentajul e exact invers! Prin urmare, in cazul recrutarii pentru pozitiile de top influenta unui MBA (ca si a altor studii, de altfel), e absolut marginala si nu face nicio diferenta semnificativa – in niciun caz la salariu. Pentru pozitiile de middle-management e posibil ca sa se faca o mica diferenta, insa in niciun caz la nivelul despre care se tot vorbeste. Eu fac de peste 18 ani recrutari pentru pozitii de top. NICI MACAR O DATA in cei 18 ani nu mi s-a cerut de catre un angajator sa-i prezint cu prioritate canidati cu MBA si nici nu a fost adus in discutie asta drept un criteriu de selectie.
2. Sunt MBA-urile supraevaluate? Ati intalnit cazuri in care managerii au urmat programe de MBA doar pentru a da bine in CV?
Orice educatie in plus e binevenita, sa fim intelesi! Problema se pune doar in termeni de rentabilitate a investitiei, adica daca merita sa-ti vinzi casa sau masina ca sa faci un MBA (in cazul in care nu ai norocul unui angajator care sa plateasca el pentru tine). Beneficiile indirecte in cazul unui MBA sunt mult mai mari decat cele directe (cunostintele tehnice si posibilitatea de a le aplica in real life). E vorba, in primul rand, de faptul ca posesorii unei astfel de diplôme se considera mult mai valorosi decat « restul » si – fapt dovedit – chiar reusesc sa-i convinga pe multi de lucrul asta. Se stie ca daca esti foarte sigur pe tine ai sanse mult mai mari sa fii perceput ca fiind mai bun intr-un anumit domeniu decat altii, poate chiar mai calificati decat tine dar mai ezitanti. Apoi, relatiile pe care ti le faci sunt de mare folos. Nu in ultimul rand, sentmentul apartenentei la grup are niste efecte absolut incredibile, de care beneficiaza mult cei cu MBA-uri. In concluzie: daca esti un bun speculator si daca mai si cunosti cate ceva din psihologia oamenilor, poti « stoarce » foarte multe beneficii dintr-un MBA, care se poate dovedi o investitie extrem de profitabila. De aceea e de recomandat ca o astfel de investitie sa fie facuta de catre cei care stiu bine sa se vanda. Cei mai multi fac asta pentru ca da bine in CV, evident, nu dintr-o mare sete de cunoastere. Daca ar fi altfel, si-ar cumpara cateva carti din care ar invata mult mai multe si le-ar ramane si o gramada de bani pentru altele. Asa ca am vazut si destui pentru care « investitia » respectiva s-a dovedit foarte neinspirata…
3. Calificarile profesionale, precum CIMA sau ACCA, ar putea inlocui cu succes un MBA?
Certificarile profesionale spun foarte multe despre CALIFICAREA (technical skills) candidatului. MBA-ul spune multe despre PERSONALITATEA lui, si mult mai putine despre calificarile lui profesionale. Certificarile au fost si sunt adesea criterii de evaluare si de selectie in cazul recrutarilor pentru pozitii de top, in special cele din domeniul financiar.
4. Managerii absolventi de MBA pretind salarii mai mari decat ceilalti doar pentru ca au obtinut aceasta diploma? Daca da, cu cat?
Cum am zis si mai sus, asta depinde doar de « talentul » respectivilor candidati de a se vinde. Daca discuta cu angajatori sau cu recruiteri profesionisti si daca e vorba de pozitii de top management, sansele sa obtina salarii mai mari doar pentru ca au un MBA sunt, practic, nule.
Eu m am apucat sa fac niste cursuri premergatoare cu instructorul Ilie D http://www.iliedragan.ro/despre-mine/
In afara de chestiile date de Google…ceva pareri. Multumesc
Fac diferenta, din pacate, astfel depinzand de:
1. Cui te adresezi (subiectiva, pondere 80%)
2. De experienta / valoarea celorlalti candidati (obiectiva, 10%)
3. Noroc (10%)
Kant ar spune ca nu fac diferenta insa din pacate Kant nu si-ar putea gasi un job nici macar in Bucuresti. Nu trebuie subestimata incapacitatea de a gandi “out-of-the-box” a factorilor decizionali din domeniul business la nivel mondial.
fenomenul de “manelizare” se manifesta in toate domeniile. exista oameni care fac un mba pe principiul “sa moara dusmanii” si sa scrie mare si sclipitor “mba” pe pieptul lor. bineinteles ca exista si oameni care chiar raman cu ceva, nu doar cu “patalamaua”. cel mai bun exemplu de mba pentru “manelisti” este cel facut de o institutie de invatamant economic din bucuresti impreuna cu un institut parizian. costa vreo 10% din pretul unui mba de renume, cursurile cica sunt atat de “interactive” ca se doarme pe rupte dupa o zi de munca (din surse 😉 ) , dar se numeste tot mba. stiu cateva personaje care si-au trecut in cv acest mba, desi abia leaga doua propozitii. si la mba este aceeasi situatie ca si la facultatile particulare. don’soarele manechine, pot termina cu succes dreptul la o particulara si sa faca si-un mba rapid.
concluzie: cel mai bun mba este cel pe care ti-l plateste firma. pentru pozitii si salarii trebuie experienta.
care este diferenta intre mbaul ieftin pe care il numesti tu in care profsorii subt cam 50-50% romani-straini si se face in romania si altul care se ridica la mai mult de 20k euro, unde profesorii sunt tot fifty fifty si se face tot in romania? la asta te duci la cursuri dimineata, odihnit bine mersi?
Are perfecta dreptate GB si nu face simple afirmatii ci explica foarte la obiect mecanismul de apreciere a studiilor, in plus e unul din cei mai avizati oameni sa faca aceasta analiza datorita experientei practice (deci Monica vorbesti aiurea si in plus n-ai pic de respect)
Un MBA conteaza mult mai mult inafara tarii deoarece acolo exista alti angajatori in primul rand plus ca valorile sunt bine recunoscute si nici nu se obtine o diploma prin bani si prezenta la curs…nu vorbesc de diplomele la care se face reclama pe internet, dai banu’ si in doua saptamani ai diploma.
Conteaza mult daca MBA-ul e facut in strainatate efectiv si te ajuta foarte mult nu numai ca are alta greutate dar in primul rand prin relationarea cu alti colegi care te pot recomanda pentru un job la compania lor.
Ceea ce lipseste la noi este si sistemul de baza de date cu absolventii sau activitatea reala a unui Alumni care sa-si promoveze absolventii catre marile companii.
Deci in concluzie nu va luati dupa reclame pe publicatiile on-line care iti arata cat de rapid iti creste ‘cota’ daca investesti intr-un MBA sau statisticile care spun ca absolventii au in medie 3000 euro…se dadeau chiar cotatii pe fiecare tip de program din cele existente la noi. Aiureli, absolventii pot avea 3000 deoarece sunt top manageri care si-au adaugat si un MBA, nu invers.
Eu am MBA si chiar nu conteaza la angajare sau promovare, dimpotriva…oricum l-am facut pentru mine nu pentru diploma…iar singura data cand am impresionat pe cineva a fost cand am vorbit cu Consulul Ambasadei USA.
Am insa un bun prieten care a obtinut un post bun la o banca in Amsterdam deoarece s-a dus acolo sa-si faca MBA-ul si l-au recrutat inca inainte de absolvire.
Cred ca ar trebui discutat – ca si subiect public de discutie – ce se intampla cu recrutarea in tara asta. Romania a fost, mereu, tara smecherului. Pe vremea lui Ceausescu smecheri erau securistii – si cum securitatea era peste tot , nu era nevoie de subdiviziuni ale domeniului… Ulterior, smecherii s-au schimbat – acum sunt cei cu functii si salarii bune, dar dintre ei, sunt cei care au puterea sa-ti opreasca accesul la cariera – recrutorii.. pentru ca asta e rolul lor adevarat, de a te opri. Care sunt atributele smecherilor ? Aroganta, tupeu, talent de manipulatori. Intrucat asa erau smecherii acelor vremuri, asa sunt si cei de acum. Iar cei de acum sunt asa intrucat recrutorii STIU, ca acesti oameni trebuie sa aiba cariere – cei care au aceste skill-uri de la Dumnezeu – ei trebuie sa devina smecherii cu functii, pentru ca “asa merge lumea”… Prin urmare , rolul recrutorilor e de a gasi astfel de oameni pentru pozitii cheie, si de a opri accesul “fraierilor”, “dobitocilor”, “fara experienta”, adica a celor care au invatat, care si-au facut facultatile si MBA-urile pentru ca asa li s-a spus, de catre mama, de catre tata, de catre decan, de catre media – si au crezut ca vor avea cariere… Asta e mesajul recrutorilor: “MA BOULE, AI FACUT TU 10 FACULTATI, DAR PENTRU O CARIERA, TREBUIE SA TRECI DE MINE!”… S-A AJUNS LA PROLIFERAREA TEHNICILOR DE MANIPULARE, utilizate atat de recrutori, (care arunca pe scara larga tehnici de psihologie aplicata), cat si de candidati – in razboiul surd cu recrutorul, in care castiga nesimtitul cel mai arogant. Si poate as admite asta pentru executives – trebuie sa fie cinici si aroganti, pentru ca au sclavi in subordine , si as mai admite asta pentru vanzari – caci, din asta traiesc , din pacalirea clientului – cu o mai buna oferta de masina, de credit, etc. Dar, se pare ca acum importanta EQ peste orice altceva a trecut de marginea acceptabilitatii. Stim cu totii ca degeaba facem facultatile, ca degeaba facem master – daca nu avem acel ceva, ori pile, ori acel aer layed back de infumurat (“alpha male”) – nu se poate. (Si e valabil peste tot, nu numai in recrutare, ci si la locul de munca, in club, oriunde – ori esti layed back ori te duci naibii) Asa s-a ajuns sa avem pe functii oameni care n-au legatura cu ceea ce fac – caci conteaza sa ai biciul executiv in mana. Pe toate site-urile vezi fel de fel de chestii de HR, “cum sa raspunzi la interviu”, “cum sa pacalesti recrutorul”, “cum sa-ti dezvolti skillurile de NLP”. LA UN ASEMENEA NIVEL S-A AJUNS, INCAT CAPACITATEA DE A MINTI , INSELA SI CONTROLA PE CEI DIN JUR A AJUNS CRITERIU UNIC DE SELECTIE! Pe care noi, romanii, trebuie sa-l inghitim, ca pe o untura de peste, pentru ca societatea le-a permis sa ajunga acolo. Daca e asa de important, de ce nu introducem ore si seminarii de NLP si manipulare inca din scoala generala – in care elevii si studentii sa invete incetul cu incetul cum sa rastoarne recrutorul si cum sa manipuleze – adica sa aiba “scoala vietii” , cum i se zice popular. Dar nu avem asa ceva, intrucat spunem ca manipularea e un lucru urat, dar avem grija s-o aplicam la toate nivelele. Cine a spus ca firmele de recrutare trebuie sa creeze trenduri si moda in recrutare? Cine le-a pus microfonul in mana? Cine i-a ajutat sa creeze trenduri? Ca nu numai ei recruteaza asa – cat si restul – pentru ca asta este ceea ce au avut grija sa impuna ca si proces de recrutare. De ce nu am raspuns, ca si societate, inca de pe la inceputurile acestui trend, DE CE NU AVEM O DEZBATERE PUBLICA PE TEMA “CHIAR SUPORTAM O RECRUTARE BAZATA PE MANIPULARE? CHIAR SUPORTAM SA PROMOVAM EDUCATIA CATA VREME NI SE CER TEHNICI MANIPULATORII PENTRU SUCCES?”
@Monica – nu, George nu e lipsit de simtul realitatii, e perfect integrat in realitatea asta cinica romaneasca bazata pe minciuna si pe branding al minciunii…
Ai perfecta dreptate, ti-am citit intreg comentariul si din pacate asta este “pajistea” pe care traim… insa intradevar depinde catre ce te orientezi, cu un MBA poti face si aici diferenta, daca in spate (si nu invers) exista experienta practica relevanta
Cu fiecare articol, George loveste din ce in ce mai “dur”. Are motivele lui sa o faca. Important este ca imediat apar reactii – unii invata, altii reactioneaza, altii trag foloase, altii stiu de ce, fiecare dupa CAT il duce, si mai ales CAT DE DEPARTE il duce capul. Cum s-ar spune: George cam vorbeste de funie. Ca si in articolul cu cei peste 45: nu va imbatati cu apa rece.
George, stii bine ca fiecare vrea sa fie mai bun (pe toate planurile) decat cumnatul sorei neveste-sii, vorba unui fizician. Cati cumnati ai vazut tu citind ?
NR, E adevarat ca George “loveste” si este adevarat ca aceasta “lovire” are multe aspecte, unele pozitive, altele mai putin.
Ramin insa doua certitudini:
1) a fi “socant” (… cind “lovesti” sochezi) este foarte eficace pentru PR (nimeni nu poate fi condamnat pentru ca isi face PR!!) si
2) ramine realitatea ca majoritatea marilor “bastani” din lumea business-ului mare (ma refer la multinationale) au ….si peste 45 de ani si un MBA !!!
Raspunsurile lui GB sint cit se poate de pertinente, mai ales in contextul business-ului romanesc.
Ar mai merita facuta, poate, precizarea ca exista foarte multe MBA-uri, si este putin periculos sa le pui pe toate la gramada.
Unele din ele, si ma refer la cele care sint in Top 100 mondial, ofera cursuri care asigura superbe cunostiinte tehnice, ceea ce reprezinta, in mod clar beneficii directe.
La urma urmei, oameni cu MBA exista in toate ramurile finantelor, unde se cere putina “vinzare” si multe cunostiinte “hands on”, foarte tehnice.
Al doilea aspect care trebuie precizat este ca pentru certificarile profesionale nu se cer teste de aptitudine (care au multe din atributele testelor de inteligenta), in timp ce pentru MBA de top se cer astfel de teste si rezultatele celor admisi sint foarte bune.
Si va rog sa ma credeti, inteligenta ajuta foarte mult si in viata profesionala!!
Cel putin in West …
Esti un nene absolut cinic si arogant, asa cum am putut constata si pe Hotnews. Am intrat pe blog tocmai pentru ca voiam sa-ti transmit cat de lipsit de simtul realitatii esti. Concluzia: bine ca esti tu destept!
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Comentarii (13)
Eu m am apucat sa fac niste cursuri premergatoare cu instructorul Ilie D
http://www.iliedragan.ro/despre-mine/
In afara de chestiile date de Google…ceva pareri. Multumesc
Mi-a aparut pe LinkedIn aceasta reclama: “MBA without Bachelor – 18 Months Top Ranked British Online MBA in Leadership and Sustainability”.
Imagine that: MBA without Bachelor.
Fac diferenta, din pacate, astfel depinzand de:
1. Cui te adresezi (subiectiva, pondere 80%)
2. De experienta / valoarea celorlalti candidati (obiectiva, 10%)
3. Noroc (10%)
Kant ar spune ca nu fac diferenta insa din pacate Kant nu si-ar putea gasi un job nici macar in Bucuresti. Nu trebuie subestimata incapacitatea de a gandi “out-of-the-box” a factorilor decizionali din domeniul business la nivel mondial.
fenomenul de “manelizare” se manifesta in toate domeniile. exista oameni care fac un mba pe principiul “sa moara dusmanii” si sa scrie mare si sclipitor “mba” pe pieptul lor. bineinteles ca exista si oameni care chiar raman cu ceva, nu doar cu “patalamaua”. cel mai bun exemplu de mba pentru “manelisti” este cel facut de o institutie de invatamant economic din bucuresti impreuna cu un institut parizian. costa vreo 10% din pretul unui mba de renume, cursurile cica sunt atat de “interactive” ca se doarme pe rupte dupa o zi de munca (din surse 😉 ) , dar se numeste tot mba. stiu cateva personaje care si-au trecut in cv acest mba, desi abia leaga doua propozitii. si la mba este aceeasi situatie ca si la facultatile particulare. don’soarele manechine, pot termina cu succes dreptul la o particulara si sa faca si-un mba rapid.
concluzie: cel mai bun mba este cel pe care ti-l plateste firma. pentru pozitii si salarii trebuie experienta.
care este diferenta intre mbaul ieftin pe care il numesti tu in care profsorii subt cam 50-50% romani-straini si se face in romania si altul care se ridica la mai mult de 20k euro, unde profesorii sunt tot fifty fifty si se face tot in romania? la asta te duci la cursuri dimineata, odihnit bine mersi?
Are perfecta dreptate GB si nu face simple afirmatii ci explica foarte la obiect mecanismul de apreciere a studiilor, in plus e unul din cei mai avizati oameni sa faca aceasta analiza datorita experientei practice (deci Monica vorbesti aiurea si in plus n-ai pic de respect)
Un MBA conteaza mult mai mult inafara tarii deoarece acolo exista alti angajatori in primul rand plus ca valorile sunt bine recunoscute si nici nu se obtine o diploma prin bani si prezenta la curs…nu vorbesc de diplomele la care se face reclama pe internet, dai banu’ si in doua saptamani ai diploma.
Conteaza mult daca MBA-ul e facut in strainatate efectiv si te ajuta foarte mult nu numai ca are alta greutate dar in primul rand prin relationarea cu alti colegi care te pot recomanda pentru un job la compania lor.
Ceea ce lipseste la noi este si sistemul de baza de date cu absolventii sau activitatea reala a unui Alumni care sa-si promoveze absolventii catre marile companii.
Deci in concluzie nu va luati dupa reclame pe publicatiile on-line care iti arata cat de rapid iti creste ‘cota’ daca investesti intr-un MBA sau statisticile care spun ca absolventii au in medie 3000 euro…se dadeau chiar cotatii pe fiecare tip de program din cele existente la noi. Aiureli, absolventii pot avea 3000 deoarece sunt top manageri care si-au adaugat si un MBA, nu invers.
Eu am MBA si chiar nu conteaza la angajare sau promovare, dimpotriva…oricum l-am facut pentru mine nu pentru diploma…iar singura data cand am impresionat pe cineva a fost cand am vorbit cu Consulul Ambasadei USA.
Am insa un bun prieten care a obtinut un post bun la o banca in Amsterdam deoarece s-a dus acolo sa-si faca MBA-ul si l-au recrutat inca inainte de absolvire.
Cred ca ar trebui discutat – ca si subiect public de discutie – ce se intampla cu recrutarea in tara asta. Romania a fost, mereu, tara smecherului. Pe vremea lui Ceausescu smecheri erau securistii – si cum securitatea era peste tot , nu era nevoie de subdiviziuni ale domeniului… Ulterior, smecherii s-au schimbat – acum sunt cei cu functii si salarii bune, dar dintre ei, sunt cei care au puterea sa-ti opreasca accesul la cariera – recrutorii.. pentru ca asta e rolul lor adevarat, de a te opri. Care sunt atributele smecherilor ? Aroganta, tupeu, talent de manipulatori. Intrucat asa erau smecherii acelor vremuri, asa sunt si cei de acum. Iar cei de acum sunt asa intrucat recrutorii STIU, ca acesti oameni trebuie sa aiba cariere – cei care au aceste skill-uri de la Dumnezeu – ei trebuie sa devina smecherii cu functii, pentru ca “asa merge lumea”… Prin urmare , rolul recrutorilor e de a gasi astfel de oameni pentru pozitii cheie, si de a opri accesul “fraierilor”, “dobitocilor”, “fara experienta”, adica a celor care au invatat, care si-au facut facultatile si MBA-urile pentru ca asa li s-a spus, de catre mama, de catre tata, de catre decan, de catre media – si au crezut ca vor avea cariere… Asta e mesajul recrutorilor: “MA BOULE, AI FACUT TU 10 FACULTATI, DAR PENTRU O CARIERA, TREBUIE SA TRECI DE MINE!”… S-A AJUNS LA PROLIFERAREA TEHNICILOR DE MANIPULARE, utilizate atat de recrutori, (care arunca pe scara larga tehnici de psihologie aplicata), cat si de candidati – in razboiul surd cu recrutorul, in care castiga nesimtitul cel mai arogant. Si poate as admite asta pentru executives – trebuie sa fie cinici si aroganti, pentru ca au sclavi in subordine , si as mai admite asta pentru vanzari – caci, din asta traiesc , din pacalirea clientului – cu o mai buna oferta de masina, de credit, etc. Dar, se pare ca acum importanta EQ peste orice altceva a trecut de marginea acceptabilitatii. Stim cu totii ca degeaba facem facultatile, ca degeaba facem master – daca nu avem acel ceva, ori pile, ori acel aer layed back de infumurat (“alpha male”) – nu se poate. (Si e valabil peste tot, nu numai in recrutare, ci si la locul de munca, in club, oriunde – ori esti layed back ori te duci naibii) Asa s-a ajuns sa avem pe functii oameni care n-au legatura cu ceea ce fac – caci conteaza sa ai biciul executiv in mana. Pe toate site-urile vezi fel de fel de chestii de HR, “cum sa raspunzi la interviu”, “cum sa pacalesti recrutorul”, “cum sa-ti dezvolti skillurile de NLP”. LA UN ASEMENEA NIVEL S-A AJUNS, INCAT CAPACITATEA DE A MINTI , INSELA SI CONTROLA PE CEI DIN JUR A AJUNS CRITERIU UNIC DE SELECTIE! Pe care noi, romanii, trebuie sa-l inghitim, ca pe o untura de peste, pentru ca societatea le-a permis sa ajunga acolo. Daca e asa de important, de ce nu introducem ore si seminarii de NLP si manipulare inca din scoala generala – in care elevii si studentii sa invete incetul cu incetul cum sa rastoarne recrutorul si cum sa manipuleze – adica sa aiba “scoala vietii” , cum i se zice popular. Dar nu avem asa ceva, intrucat spunem ca manipularea e un lucru urat, dar avem grija s-o aplicam la toate nivelele. Cine a spus ca firmele de recrutare trebuie sa creeze trenduri si moda in recrutare? Cine le-a pus microfonul in mana? Cine i-a ajutat sa creeze trenduri? Ca nu numai ei recruteaza asa – cat si restul – pentru ca asta este ceea ce au avut grija sa impuna ca si proces de recrutare. De ce nu am raspuns, ca si societate, inca de pe la inceputurile acestui trend, DE CE NU AVEM O DEZBATERE PUBLICA PE TEMA “CHIAR SUPORTAM O RECRUTARE BAZATA PE MANIPULARE? CHIAR SUPORTAM SA PROMOVAM EDUCATIA CATA VREME NI SE CER TEHNICI MANIPULATORII PENTRU SUCCES?”
@Monica – nu, George nu e lipsit de simtul realitatii, e perfect integrat in realitatea asta cinica romaneasca bazata pe minciuna si pe branding al minciunii…
Ai perfecta dreptate, ti-am citit intreg comentariul si din pacate asta este “pajistea” pe care traim… insa intradevar depinde catre ce te orientezi, cu un MBA poti face si aici diferenta, daca in spate (si nu invers) exista experienta practica relevanta
Cu fiecare articol, George loveste din ce in ce mai “dur”. Are motivele lui sa o faca. Important este ca imediat apar reactii – unii invata, altii reactioneaza, altii trag foloase, altii stiu de ce, fiecare dupa CAT il duce, si mai ales CAT DE DEPARTE il duce capul. Cum s-ar spune: George cam vorbeste de funie. Ca si in articolul cu cei peste 45: nu va imbatati cu apa rece.
George, stii bine ca fiecare vrea sa fie mai bun (pe toate planurile) decat cumnatul sorei neveste-sii, vorba unui fizician. Cati cumnati ai vazut tu citind ?
NR, E adevarat ca George “loveste” si este adevarat ca aceasta “lovire” are multe aspecte, unele pozitive, altele mai putin.
Ramin insa doua certitudini:
1) a fi “socant” (… cind “lovesti” sochezi) este foarte eficace pentru PR (nimeni nu poate fi condamnat pentru ca isi face PR!!) si
2) ramine realitatea ca majoritatea marilor “bastani” din lumea business-ului mare (ma refer la multinationale) au ….si peste 45 de ani si un MBA !!!
Raspunsurile lui GB sint cit se poate de pertinente, mai ales in contextul business-ului romanesc.
Ar mai merita facuta, poate, precizarea ca exista foarte multe MBA-uri, si este putin periculos sa le pui pe toate la gramada.
Unele din ele, si ma refer la cele care sint in Top 100 mondial, ofera cursuri care asigura superbe cunostiinte tehnice, ceea ce reprezinta, in mod clar beneficii directe.
La urma urmei, oameni cu MBA exista in toate ramurile finantelor, unde se cere putina “vinzare” si multe cunostiinte “hands on”, foarte tehnice.
Al doilea aspect care trebuie precizat este ca pentru certificarile profesionale nu se cer teste de aptitudine (care au multe din atributele testelor de inteligenta), in timp ce pentru MBA de top se cer astfel de teste si rezultatele celor admisi sint foarte bune.
Si va rog sa ma credeti, inteligenta ajuta foarte mult si in viata profesionala!!
Cel putin in West …
Esti un nene absolut cinic si arogant, asa cum am putut constata si pe Hotnews. Am intrat pe blog tocmai pentru ca voiam sa-ti transmit cat de lipsit de simtul realitatii esti. Concluzia: bine ca esti tu destept!
ca sunt cinic, arogant, orgolios etc. inteleg, dar ca sunt lipsit de simtul realitatii de unde ai dedus???
GB