Daca ai face un sondaj ad-hoc cu aceasta scurta intrebare, aproape pe oricine ai chestiona, fie el strain sau roman, nu ar avea nicio ezitare inainte de a raspunde: “Bineinteles ca …, auzi, ce intrebare!”.
Daca insisti si intrebi ce inseamna sa fii civilizat, s-ar putea ca pe unii sa-i pui intr-o mare incurcatura: cei care se vor incumeta sa raspunda ceva cat de cat coerent iti vor vorbi despre valori, despre atitudini, mentalitate, cultura, politete, altruism, responsabilitate, onestitate etc, etc.
Oricum, asta are mai putina importanta pentru ca ceea ce te intereseaza la cei din jurul tau e doar comportamentul. In afara de cei cativa oameni din cercul tau intim, pentru care ai acces la mai multe informatii decat cele culese prin simpla observare, pentru toti ceilalti nici nu prea ai avea cum sa afli mai mult, si nici nu ar fi de vreun folos decat, poate, pentru cativa filosofi si psihologi.
Prin urmare, cand spui “a fi civilizat” te gandesti, de fapt, la “ a avea un comportament civilizat”, si nu prea iti pasa daca acest comportament e dictat de niste valori sau convingeri profunde sau doar de simpla frica de consecintele facutului altfel.
Cand compari purtarea romanilor in Romania cu cea a strainilor in tarile lor, diferentele sunt enorme. Daca incepi sa faci diverse combinatii: romani in strainatate cu straini in Romania, sau straini in strainatate cu strainii in Romania, vei vedea ca rezultatele incep sa se schimbe semnificativ, ceea ce arata ca, de fapt, ar fi mai nimerit sa vorbesti despre “civilizatia lui cutare, din ziua cutare, in locul cutare”. Putini straini isi dau seama cat de mult isi schimba comportamentul cand ajung in Romania, pentru ca apoi sa revina la “normal” chiar in clipa in care coboara din avion pe un aeroport din tara lor.
La cateva strazi de mine sta ambasadorul unei tari despre care, daca nu oricine ar spune ca e cea mai civilizata din Europa, atunci ar crede ca e, cu siguranta, a doua sau a treia. In permanenta acest om isi tine cele doua masini pe trotuar, lipite de gard, chiar daca – si aici e partea cea mai interesanta! – nu are absolut niciun motiv sa faca asta: strada e foarte lata, au loc toate masinile, si parcate si in mers, si mai sunt si alte spatii largi peste tot in jur. Mai mult, are si doi soldati care il pazesc in permanenta, nu cred ca si le tine petrotuar doar ca sa le supravegheze mai bine de pe geam. Intr-o zi, doi copii care se tineau de mana s-au dat jos de pe trotuar ca sa-i ocoleasca lui masinile, fara sa se uite in spate, si erau cat pe ce sa fie calcati de o furgoneta. In tara lui, dl. ambasador nu ar fi facut niciodata asa ceva; daca nu din cauza amenzilor, atunci, cu siguranta, pentru ca mama acelor copii l-ar fi dat in judecata fiindca i-a pus in pericol. In acea zi am vrut sa-l dau eu, insa cand m-am dus la politie ca sa faca o constatare mi-au spus ceva despre nu stiu ce spital unde sa ma tratez… Asemenea ambasadorului, comportamentul multor straini e doar un simplu reflex conditionat de punitatea sociala.
Cu alte cuvinte, atat romanii cat si strainii sunt exact atat de civilizati pe cat le permite constrangerea sociala din imediata lor apropiere: juridica sau alte tipuri de penalizari (mediatizare negativa, pierderi de oportunitati etc.) care duc, in final, la pierderi materiale. Diferentele evidente de comportament dintre strainii din Romania si romani par sa contrazica, totusi, ideea de mai sus; insa asta se intampla deoarece, mai intotdeauna, comparatia se face in contexte diferite pentru unii si pentru altii: pentru “ei”, presiunea e semnificativ mai mare decat pentru romani, fiindca sunt mult mai vizibili social si mult mai apropiati de alti straini.
Oare cat de mari ar mai fi aceste diferente intr-o situatie, absolut ipotetica, in care contextul si presiunea sociala ar fi EXACT aceleasi?
Comentarii (15)
Clar
E foarte simplu de raspuns. Pai am fost la Consulatul Romaniei din NY ca sa imi schimb pasaportul. Acolo, spatiu mic, lume multa, fara aer conditionat, ceea ce in America e foarte normal sa fie, adica sa fie aer conditionat, nu sa nu fie. Pina si in trenurile personale exista aer conditionat vara, aer cald iarna si toate becurile aprinse ziua, indiferent de anotimp. Pretul pasaportului este dublu fata de Romania si este $80. Un pasaport american e $97. Deci exista resurse, exista locul unde ar putea fi civilizatie, exista banii, nu sunt oamenii.
Despre cine vorbiti
Dar despre ce ambasador vorbiti fratilor car mor de curiozitate?
RE: RE: RE: RE: RE:
Si ambasadorul, si altii ca el, sunt “civilizati” EXACT cat e nevoie ca sa nu fie penalizati social, niciun minut, sau centimetru, sau orice alta unitate de masura in plus. Cum dispare penalizarea, cum “civilizatia” se evapora ca prin farmec. Interesant e ca aceia in cauza nici nu-si dau seama de asta.
GB
RE: RE: RE: RE:
asa, este, poate ca el e convins..
si atunci ajungem la concluzia ca un om e civilizat intre 9 si 13 pt ca i-o cere societatea, cercul in care se invarte la acea ora, altfel ar fi lasat pe in afara, iar dupa acest program poate fi cum vrea el pentru ca societatea i-o permite..
Deci “civilizatia” nu e altceva decat stabilirea si impunerea regulilor jocului. Facand conexiunea cu “cine trebuie sa ne schimbe mentalitatea”, eu nu inteleg de ce nu au fost convinsi de argumentul tau cei prezenti acolo….
Ce poate fi mai logic??? Ca doar guvernul ne-a zis: azi sunteti comunisti, maine lucrati in fabrici, poimaine va sculati de la 6; duminica asta numai cu sot; “nu ne vindem tara”; “huliganii” de la Universitate; s.a.m.d…. Pai cine stabileste regulile aici??? Biserica??? scoala?? societatea??
Omul, ambasadorul, doar a profitat de situatia actuala, pt ca in fiecare dintre noi se afla un golan, mai mic sau mai mare in masura care ne-o permite “cercul” in care ne invartim, regulile din acel cerc, in cazul de fata societatea…
RE: RE: RE:
Pai “adeziunea” atat de rapida la un sistem de valori evident mai putin civilizat ce poate sa insemne??? Eu nu prea cred ca cineva poate fi civilizat intre orele 9 si 13 si intre 14 si 20… Dl. ambasador isi inchipuie ca da, sunt convins!
GB
RE: RE:
Salut GB,
sunt nou pe acest site, mi-a fost recomandat de un prieten, si sincer sa fiu sunt impresionat de valoarea ridicata discutiilor si postarilor de aici.
Referitor la articolul acesta, consider ca gradul de civilizatie este dat intotdeauna de mediul in care ne aflam, la ce anume ne raportam.. ce anume inseamna “civilizatie”…
Adica: atunci cand primii europeni au ajuns in Asia (China, Japonia), au fost imediat considerati niste paria, mizerabili, necivilizati, etc, etc.. Europenii la randul lor (spanioli, portughezi, olandezi, englezi, etc) bineninteles considerau popoarele respective drept “barbare” . Lasand la o parte partile religioase, amandoua parti se considerau necivilizate. Oare de ce??? Pur si simplu sistemul valoric la care se raportau ambele grumpuri era total diferit…
In ceea ce priveste exemplul tau cu ambasadorul, chiar nu mi se pare sa existe unul mai elocvent. Asta pt ca nu arata lipsa lui de civilizatie, ci de fapt sistemul nostru de valori pe care el l-a adoptat… (Cand esti la Roma te porti ca romanii…).
RE: Civilizatia nu se “transfera” automat de la grup la membru
Daca intri intr-un restaurant de lux vei respecta regulile din acel restaurant, daca mergi la plaja, te vei dezbraca, daca mergi pe stadion, probabil ca vei urla impreuna cu ceilalti, asa ca eu cred ca e vorba de mimetism si nu de transfer de civilizatie!
Daca extrapolam, se confirma!
Nu la romani “bateam”, ci la straini
Draga Florine, eu nu am spus in articol ca romanii sunt (mai) civilizati ci ca strainii sunt, probabil, mai putin civilizati decat le-ar placea lor sa creada si ca aceasta “civilizatie†a lor e foarte circumstantiala (ceea ce mi-ar putea aduce reprosuri din partea unor perfectionisti care ar vedea in aceasta alaturare o disonanta ireconciliabila). Dupa cum, la fel de circumstantiala e si “necivilizatia†celor despre care vorbesti in comentariul tau si care si-ar schimba sensibil si imediat comportamentul (retine, e vorba doar de comportament, nu de valori sau de altceva mai internalizat) daca ar fi pusi intr-un mediu mai civilizat. Apoi, stii foarte bine ca de multe ori comportamentul grupului difera semnificativ de “suma†comportamentelor individuale. In comentariul meu, cand spuneam ca “se poate intampla foarte bine si inversâ€, ma gandeam ca o multime poate aparea mai putin civilizata decat e fiecare membru in parte si ca in grup unii ajung sa se poarte mai necivilizat decat ar face-o i afara lui sau intr-un grup mai mic.
GB
Draga Gearge (offff) nu cred ca se poate intampla si invers, decat in cazul unei dictaturi, deci al unei impuneri a unei minoritati; pentru ca altfel e destul de absurd, sociologic vorbind, sa presupui ca o caracteristica generala a unor componenti ai unui grup nu se manifesta si la nivelul grupului; despre civilizatia fiecarui roman imi vorbeste mizeria de pe strazi, parcatul in deptul cailor de acces, insolenta vanzatorilor si coruptia adanc inradacinata – deci sa nu ne amagim, nu suntem civilizati nici in particular, nici in general; daca mi-ai putea da un exemplu despre cum se poate intampla si invers as fi dispus sa accept ca avem dreptul sa tinem capul ridicat inca de pe acum.
Civilizatia nu se “transfera” automat de la grup la membru
Draga Florine, in primul rand eticheta de “civilizat” se aplica in acelasi fel si unei persoane, si unui grup, si unei comunitati intregi. Apoi, chiar asta era ideea articolului, ca un grup poate fi civilizat chiar daca membrii lui, luati fiecare in parte, nu sunt nici pe departe tot ata de civilizati pe cat este grupul vazut in totalitate. Se poate intampla si invers, la fel de bine.
GB
corectie
raspunsul la intrebare este simplu, dar ar intra intr-un cerc vicios – daca contextul si presiunea sociala ar fi exact aceleasi, nu am mai conta, deci atitudinile ar fi modelate de restul factorilor; un alt factor puternic este educatia primara, data de parinti, parinti care sunt modelati de factorii anteriori, dar cum acestia sunt aceeasi s-ar anula iar si deci am fi la fel; de aceea se si spune oamenii SE NASC liberi si egali si nu SUNT liberi si egali; problema e aici ca ai reactionat sentimental si ai uitat ca “civilizat” nu este un atribut realizat de o persoana ci de un grup social (aici natiune), deci de manifestarile mai multor persoane; popoarele straine sunt civilizate generic vorbind pe cand noi avem doar cativa oameni civilizati, care trebuie sa se inmulteasca pentru a putea deveni si poporul civilizat; singura mea speranta e ca “legea” pareto functioneaza 🙂
.
RE: RE: Civilizatie
Pai chiar asta am spus si eu, ca atributul acesta de “civilizat” e foarte circumstantial. Practic, nu am generalizat ci, dimpotriva, am de-generalizat complet: hiperbolizand (dar nu prea mult) putem vorbi de civilizatia persoanei X in Viena, la data de 15 martie 2007, care poate fi semnificativ diferita de civilizatia aceluiasi X din 30 mai 2007 de la Cluj, ca tot vorbeai de ardeleni…
Multumesc pentru atentionari, sper sa le fi rezolvat pana la ora asta.
GB
RE: Civilizatie
Ei, si eu sunt de acord cu Marian ;as face chiar la fel; as parca pe trotuar in Bucuresti si in subteran in Austria. Prin urmare: nu conteaza care-i mai civilizat ci in ce tara ne aflam. Sau, nu ? A, inca ceva; oare putem generaliza ? (ex. romanii sunt toti la fel ? avem bucuresteni si ardeleni; de asemenea strainii sunt toti la fel ? avem nemti si congolezi). Salutari. P.S. Domnule Butunoiu, si ca sa fiu si eu de folos in vreun fel, doua observatii tehnice pt. Webmaster: nu poti compune mesaje cu Firefoxul lui Mozilla iar cand compui un mesaj in Explorer e scris “Answear to” in loc de “Answer to”.
Civilizatie
Ati spus un lucru interesant in articolul dvs….”Daca incepi sa faci diverse combinatii: romani in strainatate cu straini in Romania, sau strainii in strainatate cu strainii in Romania, vei vedea ca rezultatele incep sa se schimbe semnificativ, ceea ce arata ca, de fapt, ar fi mai nimerit sa vorbesti despre “civilizatia lui cutare din ziua cutare in locul cutare”. Am simtit asta the hard way…lucrez de cateva luni in Austria si am plecat cu o prejudecata deja formata ca austriecii sunt cel mai civilizat popor din Europa si ca noi, romanii, suntem niste nesimtiti de-abia coborati din copac….am observat, cu surprindere, ca pana la urma nivelul de civilizatie tine mai degraba de anunite standarde care nu stiu cum sunt definite (nici nu vreau sa aflu) dar care te preseaza sa te porti si chiar sa gandesti in conformitate cu exigentele lui. Am romani in departament si colegi in companie…standardele de “civilizatie” au fost udor adoptate si parca as fi trait aici dintotdeauna….Ce e socant? E socant (acum imi dau seama) ca saptamana trecuta in Bucuresti am aruncat cu…nesimtire (!!!) un flyer pe jos pe cand in Viena l-as fi dus la cosul de gunoi…