O metoda foarte simpla prin care cei care imi trimit CV-urile adesea imi semnaleaza, inca de la inceput, ca nu sunt in stare sa gandeasca singuri, e moda de a-ti face un autoportret sintetic la inceputul lui, cu titluri de rubrica de genul profile summary, summary profile, resume summary, etc. Ce citesc eu de ateva zeci de ori pe zi, deci:
Summary statement – Core competencies:
Dealing with People: Establishing Focus, Providing Motivational Support, Fostering Teamwork, Empowering Others, Change Management & Leadership, Developing Others, Managing Performance, Attention to Communication, Great Communicator- Oral, Written and Persuasive Communication, Interpersonal Awareness, Influencing Others, Conflict Resolution, Dealing with Difficult Situations, Problem solver, Building Collaborative Relationships, Customer Orientation, Client Service – Anticipating and responding to needs and demands of clients (both internal and external).
Dealing with Business: An visionary strategist, Diagnostic Information Gathering, Analytical, Creative, Strategic, Forward, Conceptual & Critical Thinking, ITC technical deep knowledge, Software Process Improvement, Business and Technical Architecture, IS Strategy, Business Case for IS investment, Initiative, Entrepreneurial Orientation, Fostering Innovation, Achievement/Results Orientation, Thoroughness, Decision Making/Decisiveness
Self-Management: Self Confidence; Stress Management, Personal Credibility, Adaptability/Flexibility, Astonish Emotional Intelligence
Primul gand care-mi vine in minte este ca omul acesta ma ia de prost. Isi inchipuie el ca citesc toate acestea, cuvant cu cuvant, si cand ajung la ultimul imi spun, ooo, iata ce candidat nemaipomenit, exact ce avem noi nevoie, de cand il caut, Alexandra, cheama-l repede la interviu!
Daca asa crede, atunci e foarte, foarte interesant, e un indiciu pretios pentru mine. Daca nu crede, insa le-a pus, totusi, oare de ce a facut-o? Isi inchipuie el ca exista un singur recrutor pe lumea asta, sau un angajator care sa ia in serios asa ceva? Chiar si printre faimoasele fete blonde de 25 de ani de la HR, imbracate curat si frumos?
Cateodata, cand vreau sa nu ma mai puna pe mine sa le explic de ce nu ajung in faza urmatoare a recrutarii, iau lista asta de competencies, punct cu punct, si ii intreb ce inseamna fiecare in parte si diverse alte detalii. Cei mai multi cad cu mult aplomb in propria capcana si se fac de ras de-a dreptul. Apoi mai pun putina sare pe rana, ca sa ma razbun pentru timpul pe care mi l-au risipit: Stiai ca nu pot lua asa ceva in serios, inainte sa stau de vorba cu tine fata in fata. Da, evident! Atunci, de ce le-ai pus? Pai asa am vazut pe Internet. Dar nu ti s-a parut ceva ilogic, ca nu se potriveste? Ba da, dar… Dar ce? Aaaa…
Sunt multe firme si consultanti pe piata care iti fac un CV-beton in schimbul a cateva sute de Euro, sau chiar mii, daca sunt din Anglia, SUA, Danemarca sau cine mai stie de pe unde. Recunosc deja unele modele, doar cand le vad de departe punerea in pagina, inainte sa ajung sa le citesc.
Pe mine ma ajuta mult asta in recrutare. Iata, asadar, un manager care nu a fost in stare sa faca singur un lucru absolut banal, pentru care ar fi fost de ajuns sa stea doar cateva minute sa se gandeasca si, mai ales, sa se puna in locul celui care citeste. A luat o mie de Euro din banii familiei si i-a trimis in Anglia, ca sa primeasca un CV plin cu core competencies si key achievements, numai bun cat sa se incurce singur in el. Deci, daca a facut el asta cu propriii lui bani, oare ce va face cu cei ai companiei? Interesant, foarte, foarte interesant…
Si un mic rezumat pentru cei care tot nu au inteles singuri pana acum ce am vrut sa spun. SINGURUL rol al CV-ului este sa il faca pe cel care il citeste sa te cheme la interviu, nu mai mult decat atat. Prin urmare, in CV trebuie sa fie doar lucruri care sunt criterii de selectie. Daca nu sunt, nu au ce cauta acolo. Poti, eventual, sa le pui in mesajul insotitor, daca tii atat de mult la ele. Niciun recrutor sau angajator cu o minima experienta nu poate lua in serios, IN ACEASTA FAZA, ceea ce crezi tu despre tine. Nu te va suna vreodata pentru ca ai scris ca ai o astonishing emotional intelligence. Ca sa te cheme la interviu, au nevoie de facts and figures, de lucruri clare, neinterpretabile subiectiv. Restul, la discutia fata in fata.
Sigur, nu vorbesc aici de joburile tehnice, specializate, unde cauti pe cineva care sa stie un anumit lucru precis si vrei sa-l gasesti in CV, ci de cele de director generali, de manageri de toate felurile, mai mari sau mai mici. Dintre acestia, cred ca unul din zece ar avea cu ce si ar putea sa-si faca un summary statement care chiar sa contribuie la trecerea la urmatoarea faza, adica invitatia la un interviu. La trei, patru, sa zicem ca nu ar avea vreun efect, insa pentru jumatate dintre ei, formulele acestea bombastice si fara nicio sustinere sunt un risc absolut inutil asumat, fara rost. Si un beculet involuntar aprins recrutorului, dupa cum am spus…
Si o intrebare scurta pentru cei care v-ati pus astfel de liste de competente si profile summary in CV, dupa ce l-ati deschis si l-ati mai citit o data, acum:

Comentarii (17)
Domnule Butunoiu, o femeie de 45 de ani care vrea sa isi schimbe cariera ce sanse are sa inceapa un nou domeniu si care ar fi domeniul cu cele mai multe sanse de reusita pentru o femeie de varsta aceasta? Va multumesc
Daca cineva ar da un raspuns acestei intrebari — oricare ar fi acel raspusn – tu ce parere ti-ai face despre el (cel care da raspunsul)? GB
Nu se fac recomandari in privinta schimbarii carierei? Valoarea instruirii dvs. ar consta, pentru mine cel putin, in aratarea motivelor pentru care aceasta este o intrebare idioata. Daca in sensul acesta este ironia dvs. Gasesc ca este foarte usor sa fim ironici si un pic mai greu sa dam un raspuns care sa aduca putina lumina…Ma gandesc ca asa timpul dvs ar fi folosit eficient. In fond, v-ati aplecat putin asupra calculatorului si ati scris ceva… Nu as fi uitat lectia dvs. si astfel m-ati fi invatat sa privesc altfel lucrurile… Va multumesc pentru primul raspuns. Si va multumesc foarte mult daca incercati sa aduceti putina lumina in capul meu, confuz in aceasta perioada si nu numai… Daca nu o veti face, va multumesc pentru timpul alocat citirii acestui mesaj lung.
Cum crezi ca ar putea sa dea cineva pana si cel mai sumar sau vag raspuns la o asemenea intrebare fara sa te cunoasca bine? Raspunsul depinde in proportie de 99% de profilul tau si de 1% de piata si restul contextului. GB
V-am ascultat cuminte dl George, am dat delet cu dezgust la mizeria aia a mea pua acolo acum ani de zile, si-am scris asa : ‘Whatever brings food on the table, as long as : 1) I don’t have to beg anyone for it 2) does have a kind of connection to aerospace/aviation or at least its standards 3) doesn’t have a french stakeholder 4) I don’t have to report to a french manager 5) I don’t have to learn french or travel to Paris. Pretty much sums it up to Bell or Boeing, but I’ll give it a try if You hold them as models !’. Ce sanse imi dati in continuare va rog ?
Sper ca la un moment dat să înceapă „angajabilii” să-ți mulțumească pentru toate ponturile gratuite pe care le dai pe blog. Te respect pentru că nu cedezi și continui. Felicitări!
Pentru că am fost acuzată la o postare precedentă că mă gudur pe lângă George explic:
Am propria afacere de familie (mică spre medie) și nu am apelat niciodată la GB nici ca angajator, nici ca angajat. Nu ne cunoaștem și nici nu avem cunoștințe comune. Doar îl admir. Și desigur că folosesc în afacerea noastră informațiile de HR pe care le oferă gratuit, cu mărinimie.
Mulțumesc, George.
P.S. Nu știu de fapt de ce-mi permit să te tutuiesc. Scuze
https://www.glassdoor.com/blog/anatomy-perfect-resume/
Hello George ,
Interesant articolul , as zice “prea bun , prea ca la tara “!
Dar , de ce “ m-ati bagat si mai mult in ceata “ si nu “ m-ai bagat mai mult in ceata “ ??
Asa , m-ai convins, de maine elimin tot scrisul din profile summary.
-cat la suta imi dai sa gasesc un job atunci?
-cat la suta imi dai sa gasesc un job acum?
Cu statisticile suntem cam asa azi ,
– 7 din 10 companii folosesc roboti cu algoritmi , , AI , EI , Bitcoin si Enegie solara pentru a face selectia cv-urilor si , tot ele au
-8 din 10 recrutori ( partner, senior, manager etc) cu varste intre 18-28 ani …. Copii!
Majoritatea lor au crescut cu tablete, invatand pe Facebook, urmarind si avand ca etalon Kardashian’s, The Weekend , Biber , Lady Gaga si diferite alte specii de fructe exotice….
Chiar tu crezi ca problema noastra este ce scriem in profile summary ??
Problema noastara este ca , pe o plaja de surferi noi ne plangem ca valurile sunt mari si nu ne putem bucura de mare ..
Suntem pe val George , trebuie sa invatam surfing ♂️…!
Un weekend frumos sa avem!
E scris pentru directori generali si pentru alti manageri, nu pentru cei ale caror CV-uri sunt scanate cu nu stiu ce softuri. Si, oricum, sa fii convins, nu cred ca-si seteaza cineva softul sa cuate in CV “excellent communicator” sau “astonishing emotional intelligence”. Nu-i considera chiar atat de idioti pe HR-isti, chiar si la 18-28 de ani. Cat despre mi-ati vs mi-ai, nici nu am observat, nu am un raspuns pentru tine aici… GB
George ,
Interensant articolul si prea ca la tara..
Dar , de ce
“ma-ti bagat in ceata “ si nu “ m-ai bagat in ceata “ ? Chiar mi ai pus un semn de intrebare…
Asa , de maine elimin profile summary din CV, cat la suta sanse imi dai sa gasesc un job atunci?
Cat la suta imi dai acum (inainte de a il scoate) ?
Cu
•7 din 10 companii deja folosind roboti pentru selectarea cv-urilor si
• 8 din 10 recrutori cu varsta intre 18-27 ani!!! ( stii tu cat somn au pierdut ei {cu tableta in mana} ca sa invete meseria aceasta….) , crezi ca asta este problema CV-urilor?
Problema noastra este ca, pe o plaja de surferi noi ne plangem ca “valurile “sunt mari si ca nu ne putem bucura de “mare “ …
Aici e plaja de surferi deagilor, ca sa te buri de mare, trebuie sa inveti surfing ♂️…!
Un weekend frumos sa avem!
Ca sa fiu mai inteles, am adaugat mai sus cateva cuvinte…
Specialistii in comunicare digitala spun ca robotii care selecteaza cv-urile fac o contorizare artificiala si cantitativa a cuvintelor cheie din cv, fata de anuntul de recrutare. De aceea au recomandat in diferite articole introducerea acestor cuvinte. Probabil ar fi inteligent ca atunci cand nu te adresezi unui robot, sa le scoti din cv 🙂
Vezi ca am dat un raspuns legat de robotii acestia cu vreo doua posturi mai sus… GB
Ca de obicei stilul abrupt si fara menajamente al lui GB face greu de citit articolul pana la capat, mai ales cand intalnesti enumerate o sumedenie de prostii pe care le-ai facut in timp. Eu prefer totusi pe cineva care imi spune direct ca fac prost ceva, chiar daca pe loc imi trec o serie de injuraturi prin cap. De apreciat faptul ca ti-ai rupt din timp sa scrii acest articol si ca mi-a intrat pe linkedin sambata dimineata, cand creierul nu este atat de conectat la rutina uzuala
Ăăăăă…
Eu mi-am pus chestia asta ca ”profile” în cele 2 cv-uri trimise în ultimii 5 ani:
”Dorel-ica is a fully qualified and experienced X and Y teacher and literary translator. She is IB trained, with over 10 years of experience in Romanian and International schools. Her current position is at a CIE/IB School, teaching X up to the Diploma Programme of the IB. Dorel-ica holds the Qualified Teacher Status by the National College of Teaching and Leadership (UK).”
De stricat, nu mi-a stricat, că m-au chemat la interviu de fiecare dată. Acuma, ce-i drept, nu sună așa de pompos ca cele din articol, și nici poziția nu e de CEO, nici recrutarea nu era făcută de GB. Dar, ce-i drept, e redundant. Ok, data viitoare scoatem. Mulțam.
Asta suna rezonabil, doar ca repeti inutil ceea ce citeste omul mai jos in cateva secunde, nu e nevoie de ea in CV. Locul ei e mai degraba in mesajul insotitor. Si vezi ca e o afirmatie discutabila acolo. Pot si eu sa spun, la fel de bine, ca te-ar fi chemat la si mai multe interviuri daca nu ar fi fost, si nu m-ai putea contrazice. GB
Zici că-i discutabilă aia cu ”De stricat, nu mi-a stricat”? Eu n-aș zice. Am trimis 2 cv-uri așa (o candidatură fiind spontană), în ambele cazuri m-au chemat la interviu, în ambele cazuri am primit oferte. 2 din 5 ar fi fost discutabil. 2 din 2, n-aș zice.
Dar da, e redundant. Cum ziceam, o s-o scot.